5 dingen die wij onderschat hebben bij het verbouwen van een huis

Die roze wolk, het huis van je dromen, je beslist om die aankoop te doen. En na wat krabbels op papier en een lening bij de bank is de eigendom van jou. Maar er zijn zoveel dingen die wij gaandeweg hebben moeten leren en beseffen dat die roze wolk dan toch niet bestaat.

1Meestal vergt de taak waaraan je begint toch wel wat research. Dus in het begint loopt dit traag, maak je fouten of doe je dingen die helemaal niet nodig zijn. Gezien wij de generatie zijn die met technologie is opgevoed, blijkt werken met je handen niet altijd een evidentie.
Vaak ga je hierdoor ook zaken uit handen geven aan vakmensen. Het is dan een wisselwerking van de ene die dit komt doen en erna de andere die dat komt doen. Er ook heel wat wachttijd aan die daar aan voorbij gaat, een cursus yoga voor je ademhaling te controleren is dus niet ongepast.

IMG_0210

2

Laten we het zo stellen, het afbreken gaat sneller vooruit. Het is ook heel cool om met een hamer en koevoet te kloppen en sleuren. Je hoeft minder precies te werk te gaan en het idee om zo hard te werken voelt goed aan. Want uiteindelijk kan je bijna tot niets verpesten.. Daar gingen wij vanuit, niet dus!IMG_1954

3In het begin denk je minimalistisch, je hebt een idee van wat je wil doen. Maar tijdens het breken vallen er toch wel wat “lijken” uit de kast. Of je bezint en wil toch gaan voor meer renovatie, want wie wil na 5 jaar terug in het stof kruipen?! Zeker wanneer je er woont heb je daar nog weinig zin in en uitstelgedrag is menselijk.
Het moeilijke aan je budget is wanneer je krapper bij kas zit, dat je vaak beslissingen neemt vanuit je beschikbare geldsom. Hierdoor begin je discussies met je lief te hebben over 5 euro verschil in laminaat of een bepaalde kleur stopcontacten. Neem dan een beslissing om een spaarplan op te stellen of bij je bank langs te gaan voor een extra lening.

 

4

Voor mij de allermoeilijkste, want eerlijk wij zijn leken. Totaal niet thuis in verbouwen of inrichten, dus de teleurstelling is steeds groot. Door reden 1 (hierboven te lezen) GEDULD, dat ik niet heb. Daarnaast mijn gevoel dat het gewoon niet vooruit gaat en ik in een werf ga wonen.
Of wanneer ik aan het schilderen ben en de muur nog niet perfect wit is, je niet de ideale lamp vindt voor boven je eetkamer. Zucht, eigenlijk is je Pinboard bekijken pure kwelling.

5

Met alle wil van de wereld, bepaalde dingen kan je gewoon zelf NIET. Je kan niet een eendraadsschema van je elektriciteit uittekenen. Als je je muren zelf zou bezetten, zouden ze scheef als de toren van Pisa zijn.
Maar wel een belangrijke noot, je kan de vakmensen helpen bij hun taak. Dit verlicht hun werk en ook de aantal uren dat jij moet neertellen. Deze hap uit je budget moet je zeker rekenen, want wanneer een firma het werk verzorgd zal het uiteindelijk sneller vooruit gaan. Maar heb je op het einde van de rit net iets meer uitgegeven, mijn moeke zegt altijd: een mes snijdt langs twee kanten.

IMG_1784

Al zou ik er zeker meer dan twee nachten over slapen vooraleer ik weer zou renoveren. Toch is de liefde voor mijn huis zo groot, dat ik echt aftel om er in te trekken. En daarbij mijzelf omtover tot wannabe interieurstylist om het Pinterest-perfect te maken en mijn instagram een overload te geven aan kiekjes.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s